TS 825 STANDARDI REVİZE EDİLDİ
Uzun yıllar süren çalışmaların ardından en sonunda TS 825 Standardı revize edildi. Revize ile binaların sadece ısıtma ihtiyacına göre tasarlanması dönemi sona eriyor. Artık binalar ısıtma ve soğutma ihtiyacına göre tasarlanacak. İZODER’in hazırlanması sürecinde aktif rol üstlendiği Başkanlığını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı revizyon komisyonunda hazırlanan TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları standardı tasarısı, TSE’nin 21 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilen Teknik Kurulda kabul edildi. Standardın zorunlu olarak yürürlüğe girmesi için sadece Resmi Gazete’de yayımlanması aşaması kaldı. Standardın önümüzdeki sene başında Bakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak zorunlu olarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
(Önemli Not: Yeni standart henüz Resmi Gazete’de yayımlanıp zorunlu olarak yürürlüğe girmediğinden, konuyla ilgili İZODER’den yürürlük durumu ile bir duyuru yapılana kadar basına açıklama yapılmaması gerekmektedir. Üyelerimizden bu hassasiyete uygun davranmaları beklenmektedir.)
TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Kuralları standardında ülkemiz 4 mevsimi yaşayan bir coğrafyada olmasına rağmen sadece ısıtma için tüketilen net enerji miktarına yönelik sınırlamalar getiriyordu. Örneğin Antalya’daki bir konut ısıtma ihtiyacı dikkate alınarak ısı yalıtım projesi hazırlanıyordu. 2019 yılının sonlarında başlatılan revizyon çalışmalarında TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardına soğutma ihtiyacının ilave edilmesi ve enerji limitlerinin iyileştirilmesi hedeflenmiş, bu amaçla TSE tarafından; T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başkanlığında Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı (EVÇED), Makine Mühendisleri Odası ve İZODER’in de içerisinde yer aldığı STK’ların temsilcilerinden oluşan revizyon komitesi kurulmuştu. Revizyon komitesi tarafından yürütülen çalışmaların neticesinde standarda soğutma ihtiyacının hesaplanmasına yönelik ilaveler yapılmış, ülkemizde soğutma ihtiyacının da ısıtma ihtiyacı ile birlikte tasarım aşamasında dikkate alınmasına olanak sağlanmıştır. Standartta yapılan değişikliklerin neticesinde hem ısıtma hem de soğutmayı ele alacak yeni metodolojiye göre yeni enerji limitleri Bakanlık tarafından yeniden tayin edilmiştir. Yeni standartta iklim bölgesi sayısı 6’ya çıkarılmış ve tavsiye edilen U değerleri iyileştirilmiştir.